Accés al contingut
Accés al menú de la secció

 Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat

 

Nous medicaments amb valor afegit limitat

 
 
 
 

Fitxa tècnica

Definició:
Percentatge d’envasos d’especialitats farmacèutiques prescrits de nous medicaments amb valor afegit limitat.
Dimensió:
Eficiència / Costos
Justificació:

En els darrers anys s’han comercialitzat nous principis actius susceptibles de ser utilitzats en el tractament de diferents patologies i que han desplaçat tractaments convencionals utilitzats durant molts anys i que són objecte de polèmica i revisió, tant en els aspectes de l’ús clínic i de la seguretat com en el cost econòmic 1,2,3,4. S’han fer estudis sobre la introducció d’aquests nous medicaments tant en el nostre entorn5 com a altres països6.

Construcció de l’indicador:

· Numerador: nombre d’envasos d’especialitats farmacèutiques prescrits de nous medicaments amb valor afegit limitat.
· Denominador: nombre d’envasos d’especialitats farmacèutiques prescrits.

Sistemes d’informació:
  • Origen de les dades: Centres de salut mental ambulatòria d’adults i infanto-juvenil
  • Font de dades: Datamart Farmàcia del CatSalut.
  • Unitat responsable manteniment i facilitació: Farmàcia
  • Periodicitat: Anual.
Informació:

És un indicador que mesura la prescripció de medicaments nous considerats de valor afegit limitat que prescriuen els centres de salut mental ambulatòria.

Interpretació:

Valors més elevats ens indiquen una major prescripció de Nous medicaments amb valor afegit limitat.

Observacions:
La comissió de novetats terapèutiques del Catsalut establirà la consideració de "nou medicament amb valor afegit limitat" a les especialitats que d'acord amb la Informació Terapèutica del SNS, els dictàmens del CANM de l’ICS i butlletins farmacològics independents es consideri que no aporten un avantatge terapèutic significatiu respecte a les alternatives ja existents al mercat.
L’indicador es composa d’especialitats farmacèutiques comercialitzades en els darrers 5 anys.
No es possible comparar l’evolució del valor d’aquest indicador al llarg dels anys ja que la llista de Nous medicaments s’actualitza cada any per part de la comissió de novetats terapèutiques del Catsalut.
Bibliografia:
1. Zara C, Torralba M, Sotoca JM, Prat A, Faixedas MT, Gilabert A. The impact of new drug introduction on drug expenditure in primary health care in Catalunya, Spain. Ann Pharmacother. 2005 Jan;39(1):177-82.
2. Lexchin J. New drugs with novel therapeutic characteristics. Have they been subject to randomized controlled trials? Can Fam Physician. 2002 Sep;48:1487-92.
3. García Lirola MA et al. Adopción de los nuevos medicamentos por los médicos prescriptores. El médico innovador. Aten Primaria 2000;25:22-28.
4. T Molina López. JC Domínguez Camacho. JM Santos Lozano. A Carbonell Carrillo. J Sánchez Acevedo. ML Paz León. Eficacia de las sesiones educativas para modificar la prescripción de fármacos nuevos. Aten Primaria 2005;36(7):367-72
5. JM Baena Díez. JL del Val García. L Alemany Vilches. B Deixens Martínez. M Amatller Corominas. DK Núñez Casillas. Análisis de los nuevos principios activos comercializados en España (1992-2002). Aten Primaria 2005;36(7):378-84.
6. Morgan SG, Basset KL, Wright JM, Evans RG et al. Breakthrouh drugs and growth in expenditure on prescription drugs in Canada. BMJ 2005: 331;815-816.
 
 
 
 

Taules de valors

 
 
 

Gràfiques

 
 
 

Dades en format Excel

 
 
 

Comparteix: Facebook Twitter Delicious
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya